Uw banner?

Geschiedenis

Real Madrid – Ajax 0:2 1995

In het schitterende Santiago Bernabeu treed Ajax aan op 22 november 1995 tegen het machtige Real Madrid. Een wedstrijd die, zo bleek, voor de Ajacieden een wedstrijd was om nooit te vergeten. Trainer Louis van Gaal verrast door de piepjonge Kiki Musampa op te stellen met de nodige kritiek van de pers tot gevolg. De 18-jarige middenvelder verrast vriend en vijand en houdt zich uitstekend staande. Met Musampa speelde het gehele Ajax team fantastisch, dat deze wedstrijd  slechts in 0-2 eindigde, kwam door de leiding en de lat. De scheidsrechter keurde 2 zuivere doelpunten van Ajax af en Ajax trof 4 keer de lat. Ajax combineerden Real Madrid helemaal van het veld, resulterend in doelpunten van Kluivert en Litmanen. Het schitterende spel van de Ajacieden werd geëerd vanuit het Real Madrid publiek door middel van een luid applaus bij het verlaten van het veld. Een aantal dagen na deze schitterende wedstrijd wist Ajax ook nog even de wereldbeker te veroveren tegen het Braziliaans Gremio.

West-Duitsland – Italië 4:3 1970

Het zijn de wereldkampioenschappen van 1970 die plaatsvond in Mexico die een schitterende wedstrijd tussen West-Duitsland en Italië met zich meebracht. Dit WK was overigens het eerste WK waarbij er wisselspelers toegestaan werden en waarbij officieel gele en rode kaarten werden toegepast. Het was de halve finale waarin de West-Duitsers tegen de Italianen aantraden. Italië wist vroeg in de eerste helft het net te vinden, heel lang leek het er op dat de wedstrijd met een 0-1 stand in het voordeel van Italië zou eindigen. Er bleek toch een verlenging aan te pas moeten komen, de West-Duitsers scoorden in de allerlaatste minuut de 1-1 en maakte zo nog kans op de finaleplaats. De verlenging van twee keer 15 minuten moest uitwijzen wie naar de finale ging. In deze verlenging werd maar liefst vijf keer gescoord: 1-2, 2-2, 3-2, 3-3 en uiteindelijk de beslissende 4-3 in het voordeel van West-Duitsland. Een verlenging om nooit te vergeten.

Portugal – Noord-Korea 5-3 1966

Een knotsgek duel van het WK 1966 dat plaats vond in Engeland. Noord-Korea kwam met het nodige geluk geheel onverwachts door groep 4 waarin ze op de 2de plek eindigde achter de Sovjet-Unie. Portugal kwam des te eenvoudiger door de poulefase, met gigant Eusebio in het team werd Portugal eerste en speelde het regerend wereldkampioen Brazilië van het veld. Het onbekende Noord-Korea: een zeer eenvoudige klus voor Portugal. Al in de eerste minuut beweest de Noord-Koreanen het tegendeel door de 0-1 op het bord te zetten. Toen in de 22ste minuut en de 25ste minuut de stand ook nog naar 0-3 werd getild leek het onmogelijke te gebeuren. Het onmogelijke gebeurde vervolgens ook, dit was echter niet in het voordeel van Noord-Korea. Met vier doelpunten van Eusebio en een doelpunt van Augusto wisten de Portugezen de Noord-Koreanen te kijk te zetten en een 5-3 eindstand op het bord te zetten. Portugal wist het WK echter niet te winnen, wel werd Eusebio met 9 doelpunten topscorer van het WK.

VV Heerenveen – Ajax 6-5 1950

Voor de Heerenveen fans is dit de mooiste wedstrijd aller tijden. Ajax was de club van Nederland en bij deze wedstrijd dachten de Ajacied meer aan het afscheid van keeper Bep Leentvaar dan aan de tegenstander. VV Heerenveen met stervoetballer Abe Lenstra vreesde het ergste toen Ajax al in de 7e minuut met 0-1 achterkwam. Na 14 minuten was er Dräger die de 0-2 maakte, maar Abe Lenstra wist in de 20e minuut wat terug te doen: 1-2. Door onder andere twee doelpunten van Rinus Michels liep Ajax uit naar 1-5 en leek de wedstrijd in de 61e minuut gespeeld. Een half uurtje, dat was wat voor de spelers van Heerenveen nog resten. Net zoals het laatste half uurtje van Bep Leentvaar wat een zeer mooi half uur moest worden. Door een zeer mysterieus moment wist Abe Lenstra in de 62e minuut er 2-5 van te maken. Opeens kwam de VV Heerenveen machine op gang en werd het alles of niets voetbal. Dit resulteerde in een onvergetelijke wedstrijd met 5 doelpunten in het laatste half uur. Ajax wist het niet meer, het publiek ging uit zijn dak en de laatste wedstrijd van Bep Leentvaar ging verloren met 6-5. Een mysterieuze wedstrijd die de Heerenveen fans nooit meer zullen vergeten.

PSV – Feyenoord 10-0 2010

Het is de tiende competitiewedstrijd, de tiende maand van het jaar 2010, Feyenoord eindigt met 10 man, eindstand: 10-0. Feyenoord begeeft zich in diepe schulden en staat na blessures van 5 basisspelers met een zeer jeugdig team op het veld. Wanneer sterkhouder en aanvoerder Leroy Fer zeer vroeg in de wedstrijd ook nog eens geblesseerd raakt, lijkt er nog niet veel aan de hand. Hoe gek het ook klinkt, Feyenoord is in het eerste kwartier de bovenliggende partij en PSV lijkt een zware middag tegemoet te gaan. Uit het niets weet PSV in de 24e minuut op 1-0 te komen, Reis schiet van grote afstand de bal achter Rob van Dijk. Vervolgens lijkt er nog niet veel aan de hand voor Feyenoord, tot het moment dat de jongeling Leerdam in de 35e minuut van het veld werd gestuurd met tweemaal geel en dus rood. Vervolgens valt Martins Indi in, een zeer ongelukkige invalbeurt want in de 39ste minuut krijgt hij door een eigen doelpunt de 0-2 op zijn naam. Na rust gaat het ontzettend hard en laat Feyenoord zich helemaal kapot spelen. Met 8 doelpunten in de 2de helft van 2 keer Reis (die zijn totaal op 3 bracht), 2 keer Dzsudzsák, 2 keer Lens en Toivonen en Engelaar 1 keer bracht PSV de eindstand op een onvergetelijke 10-0.

AC Milan – Liverpool FC 3-3 2005

Het is de 50e Champions League finale waarin twee Europese grootmachten tegenover elkaar staan. Voor Liverpool is het de vijfde keer in de finale, Milan staat er voor de zevende keer. De finale vind plaats in het Turkse Istanbul en blijkt een onvergetelijke finale te worden. Al in de eerste minuut maakt cultheld Maldini de 1-0 en zit AC Milan op rozen. Vervolgens spelen de Italianen de Engelse helemaal weg, Liverpool heeft helemaal niets in te brengen. Dit resulteert nog voor rust in een 3-0 tussenstand door twee doelpunten van Hernan Crespo. De wedstrijd lijkt gespeeld, helemaal omdat de Italianen een fantastische verdediging hebben en Liverpool als zwakker team wordt ingeschat. De Engelse komen herboren uit het kleedlokaal en gunnen de Italianen geen tijd om lucht te happen. Dit resulteert in 3 doelpunten in 6 minuten van Gerrard, Smicer en Xabi Alonso: 3-3. Nadat deze gelijke stand op het bord staat sparen de ploegen hun krachten voor de verlenging. Ook de verlenging blijken beide ploegen niet vol voor de aanval te willen kiezen en komt het aan op penalty's. Liverpool scoort haar eerste twee penalty's, Dudek stopt beide penalty's van AC Milan waardoor de wedstrijd inmiddels compleet gekanteld is. Vervolgens mist Riise en scoort Tomasson waardoor de spanning enigszins terugkomt. Hierna scoren beide teams; 2-3. Wie anders dan Dudek stopt de penalty van schlemiel Shevchenko waardoor Liverpool met nog een penalty te nemen niet meer bijgehaald kan worden. Liverpool wint de finale op wonderbaarlijke wijze.

Artikelen

Stadions

Categorie: Geschiedenis / 14-12-2012 11:31

Iedere voetbalclub heeft een sportpark met stadion waar het haar thuiswedstrijden afwerkt. De geschiedenis van het voetbal heeft ons al vele stadions geboden met schitterende gebeurtenis, maar ook vele treurige gebeurtenissen hebben plaats gevonden in stadions. Denk bijvoorbeeld aan de stadionramp van 1989 in het Hillsborough stadion waarbij

Lees meer...