Uw banner?

Spelregels

Het spelletje voetbal, vele mensen zullen het snel begrijpen maar om alle regels te snappen en weten toe te passen zul je toch nog even moeten studeren. Te beginnen met het speelveld, vele mensen zullen zeggen 100 bij 50 en dan zal het wel oké zijn. De KNVB, Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, heeft hier echter regels voor opgesteld. De lengte van het veld moet tussen de 100 en 105 meter zitten, de breedte zit tussen 64 en 69 meter. Daarnaast moeten er lijnen op het veld zitten die maximaal 12 centimeter breed zijn waarbij op iedere hoek een hoekvlag wordt geplaatst.

De standaard spelregels van voetbal

Naast het veld zijn er ook nog verplichtingen voor de bal voordat de wedstrijd daadwerkelijk kan beginnen. De ballen mogen in omtrek variabel zijn 68 en 70 centimeter met een massa tussen de 396 en 450 gram. Zodra de wedstrijd gaat beginnen zal deze tweemaal 45 minuten duren, hiertussen zit een pauze van een kwartier. Ook kunne er per 45 minuten toegevoegd worden, dit wordt de blessuretijd genoemd. Echter, de blessuretijd heeft geen invloed op de kwartier rusttijd. Nadat de tweede 45 minuten inclusief de blessuretijd afgelopen is en de stand is gelijk, dient er in sommige gevallen toch een beslissing te vallen. Soms levert het gelijk spel 1 punt op, soms gaat de wedstrijd over 2 wedstrijden en soms dient er dus een winnaar uit de strijd te komen. Dit kan onder andere door verlenging, golden goal en penalties besloten worden. Vaak wordt een combinatie van verlenging en penalties gebruikt. Deze regels gelden zowel bij profvoetbal alsook bij cafevoetbal.

De beruchte buitenspelregel

Vervolgens zijn er binnen het spelletje voetbal ongekend veel regels waar rekening mee gehouden dient te worden, de moeilijkste is misschien wel de buitenspelregel. Wanneer een speler buitenspel staat mag deze de bal niet ontvangen of het is een overtreding. Een speler staat buitenspel wanneer deze dichter bij de doellijn staat dan de bal en de voorlaatste man. Zo staat hij dus niet buitenspel wanneer deze achter de bal staat of wanneer hij van eigen helft afkomt. Degene die dit controleert is de grensrechter, beter bekend als de assistent scheidsrechter.

Artikelen

Voetbaltermen

Categorie: Spelregels / 14-12-2012 11:16

Wellicht bent u er al bekend mee, maar toch hebben we even een aantal schitterende voetbaltermen op een rijtje gezet. Opmerkelijk maar niet onverwachts is dat vele termen die in het voetbal gebruikt worden Engelse termen zijn. Het voetbal is namelijk in Engeland ontstaan en deze begrippen zijn overgewaaid naar de rest van de wereld.

Lees meer...