Uw banner?

Vrouwen voetbal

Voetbal is de meest beoefende en bekeken sport in Nederland. Dit geldt echter alleen voor het mannenvoetbal. Het vrouwenvoetbal heeft namelijk nog een flinke achterstand op de populariteit van het mannenvoetbal. Hier zit echter verandering in te komen, doordat er steeds meer aandacht wordt besteed aan het voetbal voor en door vrouwen.

Steeds meer damesteams

De opkomst van het vrouwenvoetbal heeft er ook voor gezorgd dat steeds meer amateurclubs een damesteam hebben opgericht. Vroeger was het vooral gebruikelijk dat meisjes in een jongensteam meespeelden, waarna ze op een bepaalde leeftijd moesten stoppen aangezien de verschillen steeds meer invloed kregen. Daarom is er toen het besluit genomen om speciale teams voor dames boven de 18 jaar op te richten. Hedendaags bestaan er ook meisjesteams, speciaal voor meisjes tussen de 9 en 14 jaar. Zodra ze 15 jaar worden, stromen ze veelal door naar het damesteam van de desbetreffende club. De meeste clubs hebben 1 of 2 damesteams en evenveel meisjesteams. Dit is dus een relatief laag percentage als dit wordt vergeleken met het aantal jongens- en mannenteams. Hier zit echter een verandering in te komen, aangezien er steeds meer vrouwen op voetbal gaan. Niet alleen in Nederland wordt deze sport steeds populairder. Ook in andere landen wereldwijd kent het vrouwenvoetbal een stormachtige groei. In sommige landen is het zelfs al de meest populaire vrouwensport van het moment. Door deze opkomst in het vrouwenvoetbal is er ook besloten om een speciale eredivisie voor damesteams op te richten. Hiervoor hebben een aantal professionele voetbalclubs een damesteam opgericht. Op dit moment bestaat deze competitie uit 7 teams, waaronder ADO Den Haag, FC Twente, VVV Venlo, SC Heerenveen.

Vriendinnendagen

Om het damesvoetbal nog populairder te maken, organiseert de KNVB speciale vriendinnendagen waarbij meisjes kennis kunnen maken met het damesvoetbal en tegelijkertijd ook met de vereniging waar deze vriendinnendag wordt georganiseerd. Deze vriendinnendagen zijn voornamelijk bedoeld voor meisjes tussen de 6 en 16 jaar. Tijdens zo'n dag worden er speciale activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld een partijtje en speciale oefeningen. De vriendinnendag wordt steeds vaker gebruikt als middel om meiden te werven om een meidenteam te vullen.

Artikelen

Internationaal vrouwenvoetbal

Categorie: Vrouwen+voetbal / 14-12-2012 10:41

Het vrouwenvoetbal is in dezelfde tijd van de grond gekomen als de mannelijke versie van deze schitterende sport. Ondanks dat ook voor deze sport snel teams werden samengesteld en wedstrijden gespeeld, kon het niet aanhaken bij de groei die het mannen voetbal ingezet had. Nettie Honeyball was het die in 1894 als eerste een officieel vrouwenvo

Lees meer...

Nationaal vrouwenvoetbal

Categorie: Vrouwen+voetbal / 14-12-2012 10:32

Anno 2012 is het vrouwenvoetbal nog steeds in groeiende sport, het zal nooit zo populair worden als de voetbalwedstrijden van de mannen. Toch is in heel veel landen het vrouwenvoetbal de belangrijkste teamsport voor vrouwen. Daar komt bij dat vrouwenvoetbal een van de enige teamsporten is met een aantal professionele competities.

Lees meer...