Uw banner?

Voetbalformaties

Geplaatst op: 14-12-2012

De formatie van een voetbalteam bepaald hoe de spelers op het veld opgesteld staan. Er bestaan enorm veel formaties waar allerlei verschillende tactieken achter hangen die het beste passen bij de formatie. Belangrijk is tevens de tactische instelling, zo kan een 4-4-2 opstelling een aanvallende opstelling zijn, maar ook een verdedigend ingestelde opstelling. Zoals waarschijnlijk voor iedereen duidelijk is, staan er altijd 11 spelers in de basisopstelling. Bij de formatie staat de keeper nooit aangegeven en geeft ieder streepje een scheiding van de linie aan. Dit betekent dat bij een 5-4-1 de 5 staat voor 5 verdedigers, de 4 voor 4 middenvelders en de 1 voor de enige aanvaller.

Het ontstaan van de opstellingen in het veld

In het begin van het voetbal tijdperk speelde alle teams zonder duidelijke formatie en was het voornamelijk de 1-1-8 opstelling die van toepassing was. Hierbij spreken we over het jaar 1880. Hierna volgde de 2-3-5 formatie waarna de 3-3-4 zijn intrede deed. Dit zijn allemaal formaties die we in het hedendaagse voetbal niet meer tegenkomen. 4-4-2 en 4-4-3 zijn in het moderne voetbal de meest voorkomende formaties, maar waar komt de 4-3-3 formatie vandaan?

Nederlandse ontdekking van een opstelling

De 4-3-3 is een geheel Nederlandse formatie die bedacht werd door Johan Cruijff. Tevens had Johan Cruijff een grote bijdrage aan de tactische kant van het voetbal waarbij hij het totaal voetbal opzetten. Hierbij gingen verdedigers ook aanvallende taken uitvoeren, aanvallers verdedigende taken en was er een verschil tussen de middenvelders. De aanval waarmee de 4-3-3 zijn intrede deed was de voorhoede Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet Keizer. Met deze opstelling veroverde Ajax heel Europa en wist het 3 jaar op rij de UEFA Champions League te winnen.

Internationaal vrouwenvoetbal

Het vrouwenvoetbal is in dezelfde tijd van de grond gekomen als de mannelijke versie van deze schitterende sport. meer

Voetbaltermen

Wellicht bent u er al bekend mee, maar toch hebben we even een aantal schitterende voetbaltermen op een rijtje gez meer

Worldcup 2010 gokkast

Voetbalfans staan erom bekend wel eens van een gokje te houden. Of het nu op de uitslag van een wedstrijd is midde meer